Podwójnie wilgotne ciasto – ser, cytryna i moje ulubione morele. Idealne do kawy i herbaty. Czas wykonania
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 20x25 cm
Składniki:
½ kg mąki tortowej
25 dag sera półtłustego zmielonego
25 dag masła
25 dag cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody mineralnej
Sok z 1 cytryny
Papier do pieczenia
60 dag moreli
Lukier
4 czubate łyżki cukru pudru
Sok z cytryny
Ciasto serowo-cytrynowe z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać po 1 jajku. Następnie dodać zmielony ser, delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać porcjami do utartej masy wraz z małymi porcjami wody mineralnej i sokiem z cytryny, delikatnie mieszać.
Morele opłukać, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, ułożyć morele, lekko wcisnąć w ciasto, brzuszkami do góry. Piekarnik podgrzać, wstawić ciasto, piec 1 godzinę. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto wyjąć z formy, wystudzić najlepiej na kratce kuchennej. Składniki lukru utrzeć na jednolitą, gęstą masę, polać dekoracyjnie przestudzone ciasto.
Porady
Zamiast lukru ciasto można posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze