Ciasto serowo-cytrynowe z morelą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Podwójnie wilgotne ciasto – ser, cytryna i moje ulubione morele. Idealne do kawy i herbaty. Czas wykonania

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 20x25 cm
    Składniki:
    ½ kg mąki tortowej
    25 dag sera półtłustego zmielonego
    25 dag masła
    25 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki wody mineralnej
    Sok z 1 cytryny
    Papier do pieczenia
    60 dag moreli
    Lukier
    4 czubate łyżki cukru pudru
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto serowo-cytrynowe z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać po 1 jajku. Następnie dodać zmielony ser, delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać porcjami do utartej masy wraz z małymi porcjami wody mineralnej i sokiem z cytryny, delikatnie mieszać.
    Morele opłukać, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, ułożyć morele, lekko wcisnąć w ciasto, brzuszkami do góry. Piekarnik podgrzać, wstawić ciasto, piec 1 godzinę. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto wyjąć z formy, wystudzić najlepiej na kratce kuchennej. Składniki lukru utrzeć na jednolitą, gęstą masę, polać dekoracyjnie przestudzone ciasto.

Porady

Zamiast lukru ciasto można posypać obficie cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować