Ciasto serowo-budyniowe z musem śliwkowym

  • wyświetlono: 1385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 3

Pyszne ciasto czterowarstwowe. Idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiego budyniu czekoladowego , masy serowej i kwaskowego musu ze śliwek. Cieszy oko i podniebienie :)

IMG_1607 — kopia

Składniki

Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła lub margaryny

Masa budyniowa: 1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
6 łyżek cukru

Masa serowa: 1 kg sera na serniki( u mnie z wiaderka)
1 szklanka cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy

Mus śliwkowy: 600g śliwek, np.węgierek
4-6 łyżek cukru
op.żelatyny-fix deserowej (60g)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto serowo-budyniowe z musem śliwkowym

  • 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieć i wstaw do lodówki na min.1 godz.(ciasto będzie dość rzadkie)
  • budyń na kruchym cieście2. Masa budyniowa: budynie wymieszaj w 1,5 szklance mleka, dodaj cukier. Resztę mleka zagotuj dodając proszek budyniowy z cukrem. Dokładnie wymieszaj. Schłodzone ciasto rozłóż na blaszce (25/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st.Na podpieczony spód wyłóż masę z gorącym budyniem.
  • masa serowa na budyniu3. Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Łyżkami dodawaj ser i proszek budyniowy. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wymieszaj. Masę serową przelej na budyń. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 20 minutach zmniejsz temp.do 160 st.i piecz jeszcze 40 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach.
  • mus śliwkowy na masie serowej4. Mus śliwkowy: śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw szypułek i pestek. Przełóż do garnka, dodając szklankę wody. Duś mieszając ok.20-30 minut, aż owoce całkowicie się rozpadną i powstanie gęsty mus. Ewentualne skórki przecedź przez sito. Do musu dodaj przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu żelatynę, wymieszaj.
  • 5. Kiedy warstwa serowa będzie całkowicie zimna, wylej mus śliwkowy, wyrównaj. Wstaw w chłodne miejsce do całkowitego stężenia na min.2-3 godz. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiŚliwkido kawydo herbatydeser ze śliwkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z budyniem i gruszkami

Dodane przez: klementynka

ciasto budyniowe z gruszkami

Prawdziwe domowe ciasto, jak u...


Budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem...

Cienki biszkopt , budyniowa masa...

Preludium Jesienne

Dodane przez: reanja

Ciasto Preludium Jesienne - czekoladowo-piernikowe...

To ciasto jest właśnie takie- mało...

Ciasto z masą budyniową

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z masą budyniową

Cieszę się, gdy wszyscy chwalą...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

Sernik z musem śliwkowym

Pyszne, bardzo delikatne połączenie...

ciasto

Dodane przez: aniulek123

CIASTO ŚLIWKOWO-SEROWE

Przepis dostałam od znajomej.Ciasto...