Ciasto serowo-budyniowe z musem śliwkowym

5 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne ciasto czterowarstwowe. Idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiego budyniu czekoladowego , masy serowej i kwaskowego musu ze śliwek. Cieszy oko i podniebienie :)

Składniki:

  • Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki
    2 jajka
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200g masła lub margaryny

    Masa budyniowa: 1 litr mleka
    3 budynie czekoladowe
    6 łyżek cukru

    Masa serowa: 1 kg sera na serniki( u mnie z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy

    Mus śliwkowy: 600g śliwek, np.węgierek
    4-6 łyżek cukru
    op.żelatyny-fix deserowej (60g)
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto serowo-budyniowe z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieć i wstaw do lodówki na min.1 godz.(ciasto będzie dość rzadkie)
  • budyń na kruchym cieście 2. Masa budyniowa: budynie wymieszaj w 1,5 szklance mleka, dodaj cukier. Resztę mleka zagotuj dodając proszek budyniowy z cukrem. Dokładnie wymieszaj. Schłodzone ciasto rozłóż na blaszce (25/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st.Na podpieczony spód wyłóż masę z gorącym budyniem.
  • masa serowa na budyniu 3. Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Łyżkami dodawaj ser i proszek budyniowy. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wymieszaj. Masę serową przelej na budyń. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 20 minutach zmniejsz temp.do 160 st.i piecz jeszcze 40 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach.
  • mus śliwkowy na masie serowej 4. Mus śliwkowy: śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw szypułek i pestek. Przełóż do garnka, dodając szklankę wody. Duś mieszając ok.20-30 minut, aż owoce całkowicie się rozpadną i powstanie gęsty mus. Ewentualne skórki przecedź przez sito. Do musu dodaj przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu żelatynę, wymieszaj.
  • 5. Kiedy warstwa serowa będzie całkowicie zimna, wylej mus śliwkowy, wyrównaj. Wstaw w chłodne miejsce do całkowitego stężenia na min.2-3 godz. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować