Ciasto :
20 dag białego sera trzykrotnie mielonego
1 jajo
6 łyżek mleka
8 łyżek oleju
3 łyżki cukru
1/2 cukru waniliowego
szczypta soli
40 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa :
2 torebki budyniu waniliowego
0,5 l mleka
1/4 l śmietany
5 łyżek cukru
szczypta soli
5 dag masła
1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
Kruszonka :
30 dag mąki
20 dag margaryny
20 dag cukru
Dodatkowo:
blacha wyłożona papierem do pieczenia
cukier puder do posypania
Ciasto serowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj wszystkie składniki. Składniki na ciasto połącz i zagnieć. Ciasto ułóż na blasze. Budyń dokładnie rozpuść w niewielkie ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj ze śmietaną, cukrem i solą. Dodaj dobrze wymieszany budyń. Zagotuj. Wystudź . Masło i twaróg wymieszaj, stopniowo dodaj budyń.
2.Ze składników na kruszonkę, połącz składniki. Zarób kruszonkę. Na ciasto wyłóż masę serową i posyp kruszonką.
3.Ciasto piecz ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Celsjusza.
4.Upieczone ciasto osyp cukrem pudrem.
Porady
Z tej porcji składników wychodzi duża blacha ciasta.
Komentarze