Ciasto serowe z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną kaszę jaglaną odstaw w chłodne miejsce.
2.Moerele pokroić na ćwiartki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć. Banana pokroić na małe cząstki.
3.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel.
4.Białka ubić z solą na sztywną pianę.
5.Żółtka zmiksować z białym serem, ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, musem z jabłek, bananem i mąką. Dodać ubite białka, rodzynki, morele i mleko, wymieszać.
6.Ciasto przelać do kwadratowej formy ( długość boku 24 cm). Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika, odstawić w chłodne miejsce.
7.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, wymieszać. Ciasto posmarować gęstą polewą.
8.Rada: ciasto można upiec także w formie prostokatnej.
9.Rada: ciasto można serwować także posypane cukrem pudrem. Moja rodzina woli jednak wersję z polewą czekoladową.
Komentarze