Ciasto serowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie i wilgotne ciasto, z owocami i lukrem smakuje wyśmienicie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    100 ml mleka
    1/2 szklanki oleju
    200 g twarogu półtłustego
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka borówek amerykańskich

    Lukier:
    2 łyżki mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    14 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Bezy

Ciasto serowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę, wlewamy olej, mleko oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Do ciasta dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 45- 50 minut i studzimy. Cukier puder ucieramy z mlekiem oraz sokiem z cytryny i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Ostudzone ciasto polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować