Ciasto serek pleśniowy

4.5 (147 ocen)

  • 3 godz.

Inspiracją do stworzenia ciasta był ser pleśniowy najlepiej z niebieską pleśnią. W ciąży produkt zakazany. Chociaż tak rekompensuje sobie, to że nie mogę zjeść prawdziwej wersji.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt/pleśń:

    450g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
    1 1/3 szkl. cukru
    3 jajka
    1 1/3 szkl. oleju
    2 szkl. mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ser:

    500g twarogu
    4 jajka
    0,75 szkl. cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
    100g roztopionego masła
    0,75 szkl. mleka
    1 budyń
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:

    1 budyń waniliowy
    200g miękkiego masła
    500ml mleka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    0,25 szkl. cukru

    Dodatkowo:

    1 łyżka rozmrożonych jagód
    ulubiony poncz do ciasta np: woda z sokiem z cytryny i odrobiną cukru lub alkohol
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto serek pleśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ser. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu, ostudzone masło, mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z twarogiem. Wylewamy ciasto na blaszkę(25x36) i pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut.



    Biszkopt. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jaja miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy.Wlewamy do formy (25x36) , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 stopni.

    Masa budyniowa. W 125ml mleka mieszamy budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy, gotujemy a następnie studzimy. Ostudzony budyń mieszamy z miękkim masłem.

    Biszkopt przecinamy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy wedle uznania ulubionym ponczem, wykładamy połowę budyniu. Następnie cały blat sernika, kolejną warstwę budyniu i biszkopt, który ponownie nasączamy ponczem. Górę ciasta dekorujemy robiąc jagodami kropeczki. Ciasto schładzamy ok 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować