Inspiracją do stworzenia ciasta był ser pleśniowy najlepiej z niebieską pleśnią. W ciąży produkt zakazany. Chociaż tak rekompensuje sobie, to że nie mogę zjeść prawdziwej wersji.
3 godz.
Składniki:
Biszkopt/pleśń:
450g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 1/3 szkl. cukru
3 jajka
1 1/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto serek pleśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ser. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu, ostudzone masło, mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z twarogiem. Wylewamy ciasto na blaszkę(25x36) i pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut.
Biszkopt. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jaja miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy.Wlewamy do formy (25x36) , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa. W 125ml mleka mieszamy budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy, gotujemy a następnie studzimy. Ostudzony budyń mieszamy z miękkim masłem.
Biszkopt przecinamy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy wedle uznania ulubionym ponczem, wykładamy połowę budyniu. Następnie cały blat sernika, kolejną warstwę budyniu i biszkopt, który ponownie nasączamy ponczem. Górę ciasta dekorujemy robiąc jagodami kropeczki. Ciasto schładzamy ok 2 godziny.
Komentarze