1.Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przesiać i dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. Zmiksować na jednolitą masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wykładać do tortownicy spód wyścielić papierem do pieczenia. Nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na 4-5 minut.
Na upieczoną warstwę nałożyć kolejną i powtórzyć wszystkie czynności (warstw wyjdzie 9). Postępować tak samo, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ostudzić .
Czekoladę połamać na kawałki i razem z łyżką masła i mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki, np. trójkąty, i zanurzać je w płynnej czekoladzie.
Udekorować kolorową posypką.
Smacznego :)
Komentarze