Ciasto sękacz

0 (0 ocen)

  • 1 min

Ciasto bradzo jest smaczne :)

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g margaryny,
    100g cukru pudru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    6 żółtek,
    6 białek,
    1 szczypta soli,
    50g mąki ziemniaczanej,
    50g mąki pszennej,
    100g cukru.

    Polewa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady,
    4 łyżki mleka,
    1 łyżka masła.

    Dekoracja:
    kolorowa posypka

Ciasto sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przesiać i dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. Zmiksować na jednolitą masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

    Ciasto wykładać do tortownicy spód wyścielić papierem do pieczenia. Nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na 4-5 minut.

    Na upieczoną warstwę nałożyć kolejną i powtórzyć wszystkie czynności (warstw wyjdzie 9). Postępować tak samo, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ostudzić .

    Czekoladę połamać na kawałki i razem z łyżką masła i mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki, np. trójkąty, i zanurzać je w płynnej czekoladzie.
    Udekorować kolorową posypką.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy