Ciasto salceson

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Salceson na słodko. Czemu nie :) Bardzo lubimy to ciasto. Na pewno je znacie, ale warto przypomnieć. Robię jeszcze coś podobnego z dodatkiem orzechów włoskich, tak zwana wiewiórka. Jedno i drugie jest pyszne. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Przeważnie robię je z jabłkami. Tym razem pomieszałam jabłka i gruszki. Piekłam w blaszce 32x23

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    3/4 szklanki oleju
    2 gruszki
    3 średnie jabłka

Ciasto salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto salceson 1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz owoców wrzucić do miski.
    Zmiksować na jednolite ciasto.
    Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Dodać do miski z ciastem i wymieszać łyżką.
  • Ciasto salceson 2. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy