Ciasto rumowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z dodatkiem rumu i mąki kukurydzianej pochodzące z Karaibów.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 175 g masła
    ¾ szklanki cukru
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2/3 szklanki mąki kukurydzianej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek rumu
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
    Uwaga: szklanka 200 ml

Ciasto rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia mieszam w misce. Obroty miksera zmniejszam do minimum i dodaję powoli mąki z proszkiem na zmianę z rumem, sokiem z cytryny, pomarańczy, a na koniec skórki z cytryny i pomarańczy.
  • 2. Tortownicę o średnicy 20-22 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam formy w kształcie półkuli). Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut do suchego patyczka, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.
  • 3. Następnie wystawiam ciasto z piekarnika i po przestygnięciu wyciągam z formy.
    Ciasto z rumem można polać lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Smacznego .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy