Ciasto rozetowe z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajka, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt ok. 40x20cm. Równomiernie posmarować konfiturą różaną.
3.Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 11- 12 jednakowych części.
4.Tortownicę o śr.26cm, wyłożyć papierem do pieczenia a następnie obok siebie ułożyć roladki z ciasta. Odstawić jeszcze na ok 15 min do napuszenia.
5..Ciasto piec ok 30-40 min w 190 st.do tzw.suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukrem polać ciasto a następnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!
Komentarze