Ciasto rozetowe z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe z konfiturą różaną do odrywania. Jest tak smaczne, że rozchodzi się w mig :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
    80g roztopionego i ostudzonego masła
    3-4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    40 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka (letniego)

    nadzienie: 280g konfitury różanej

    polewa: 150 g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2-3 łyżki gorącej wody

    ponadto: 50g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto rozetowe z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajka, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • na cieście rozsmaruj konfiturę 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt ok. 40x20cm. Równomiernie posmarować konfiturą różaną.
  • pokrój na 12 części 3. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 11- 12 jednakowych części.
  • przed pieczeniem 4. Tortownicę o śr.26cm, wyłożyć papierem do pieczenia a następnie obok siebie ułożyć roladki z ciasta. Odstawić jeszcze na ok 15 min do napuszenia.
  • gotowe 5. .Ciasto piec ok 30-40 min w 190 st.do tzw.suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukrem polać ciasto a następnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować