Ciasto Rocher

4.5 (163 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto jest uzależniające.Dla fanów czekolady i orzeszków laskowych.Lekki biszkopt,krem rocher i śmietankowy połączenie idealne.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    -8 jajek, białka i żółtka osobno
    -180 g drobnego cukru do wypieków
    -120 g mąki pszennej tortowej
    -40 g kakao
    -200 g zmielonych orzechów laskowych
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    Krem rocher:
    -400 g serka mascarpone, schłodzonego
    -400 g nutelli
    -100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
    -pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

    Krem śmietankowy:
    -500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    -100 g serka mascarpone, schłodzonego
    -2 łyżki cukru pudru

    Ganache:
    -100 g mlecznej czekolady
    -100 ml śmietany kremówki 36%
    -1,5 łyżeczki miodu(można pominąć, ale dzięki niemu polewa się pięknie błyszczy :-)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
    W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia.
    Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
    Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty.
  • 2. Krem rocher:
    W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
  • 3. Krem śmietankowy:
    W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.
  • 4. Ganache:
    W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
  • 5. Wykonanie:
    W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Posmarować równo połową kremu rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Na górę wyłożyć resztę kremu rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.
    Na schłodzony przekładaniec wylać gęstniejącą polewę czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto musi być schłodzone min.12h aby kremy porządnie stężały. Najlepiej kroi się nożem z piłką.Na wierzch ciasta można wyłożyć pralinki Rocher.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować