Ciasto Rafaello bez pieczenia - zdrowa wersja

4.48 (177 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i wodę, polecam razową macę z firmy Sonko), dzięki czemu wymyśliłam zdrową wersję tego ciasta!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 placków macy
    300 ml mleka (roślinne)
    230 ml wody
    1 waniliowy lub śmietankowy budyń z cukrem (lub bez cukru dodając go tyle, ile napisane jest na opakowaniu)
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    100 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
    100 g kokosu + kokos do posypania wierzchu ciasta
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rafaello

Ciasto rafaello bez pieczenia - zdrowa wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotuj. W tym czasie wodę połącz z budyniem, cukrem wanilinowym i mąką jaglaną. Wymieszane składniki wlej do gotującego się mleka i całość mieszaj do momentu zagotowania.
    Gotowy budyń wymieszaj z kokosem i cukrem.
  • 2. Obok siebie ułóż dwa placki macy (najlepiej zobaczyć filmik), a na nie wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Rozsmaruj go równomiernie i połóż na nim kolejne dwa placki macy, a następnie krem, Czynność powtarzaj, aby uzyskać 4 piętra ciasta – na wierzchu ma być krem, który posyp kokosem.
    Ciasto pozostaw na co najmniej 10 godzin, aby maca zmiękła. Najlepiej włóż go do lodówki.

Porady

Zamiast cukru możesz użyć jego zamiennika - na przykład ksylitolu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować