REKLAMA

Ciasto "Rafaello"

wyświetlono: 800 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Wykonania tego ciasta nauczyła mnie moja mama. To ciasta smakuje jak pralinki Rafaello

opublikowany: 08.11.2016
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    Składniki:
    - 6 jajek
    - 6 łyżek cukru
    - 6 łyżek mąki
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    Składniki:
    - pół litra mleka
    - ¾ szklanki cukru
    -2 cukry waniliowe
    - 3 łyżki mąki pszennej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - cała kostka margaryny


    Posypka z wiórek kokosowych:
    Składniki
    - 1 paczka wiórków kokosowych
    - 1 łyżka margaryny
    - 1 łyżka cukru
    - cukier waniliowy
    - pół olejku śmietankowego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • image-1xxkxg9 1. Wykonanie biszkoptu : Na początku białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno, potem dodać do nich 6 łyżek cukru. Do tej przygotowanej mieszkanki dodać żółtka a następnie 6 łyżek mąki ze szczyptą proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 180 stopni na 25 minut.

    Wykonanie masy budyniowej: Na początku do przygotowanego rondelka należy wlać pół litra mleka oraz ¾ szklanki cukru a także 2 cukry waniliowe i to razem wszystko zagotować. Natomiast do osobnego naczynia wsypać 3 łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do nich troszkę mleka. Wszystko razem wymieszać. Przygotowaną mieszankę wlać przez sitko do gotującego się mleka z cukrem i przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do powstania grudki. Po przygotowaniu budyniu należy odłożyć go w chłodne miejsce, aby wystygł. Kolejną czynnością jest utarcie kostki masła. Gdy budyń wystygnie należy po łyżce dodawać go do utartej margaryny i dokładnie mieszać. Po przygotowaniu masy należy ją wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.
    Wykonanie posypki z wiórek kokosowych: Wszystkie składniki wymieszać na patelni. Ciepłymi wiórkami posypać po masie

Porady

Do masy budyniowej można w środek włożyć migdały.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Teodorka Teodorka

Ciasto rafaello

Ciasto które wprost rozpływa się w ustach.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 05.09.2014 | wyświetlono: 26756 Książki kucharskie: 61 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE