Ciasto "Rafaello"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wykonania tego ciasta nauczyła mnie moja mama. To ciasta smakuje jak pralinki Rafaello

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    Składniki:
    - 6 jajek
    - 6 łyżek cukru
    - 6 łyżek mąki
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    Składniki:
    - pół litra mleka
    - ¾ szklanki cukru
    -2 cukry waniliowe
    - 3 łyżki mąki pszennej
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - cała kostka margaryny


    Posypka z wiórek kokosowych:
    Składniki
    - 1 paczka wiórków kokosowych
    - 1 łyżka margaryny
    - 1 łyżka cukru
    - cukier waniliowy
    - pół olejku śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "rafaello" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xxkxg9 1. Wykonanie biszkoptu : Na początku białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno, potem dodać do nich 6 łyżek cukru. Do tej przygotowanej mieszkanki dodać żółtka a następnie 6 łyżek mąki ze szczyptą proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 180 stopni na 25 minut.

    Wykonanie masy budyniowej: Na początku do przygotowanego rondelka należy wlać pół litra mleka oraz ¾ szklanki cukru a także 2 cukry waniliowe i to razem wszystko zagotować. Natomiast do osobnego naczynia wsypać 3 łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do nich troszkę mleka. Wszystko razem wymieszać. Przygotowaną mieszankę wlać przez sitko do gotującego się mleka z cukrem i przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do powstania grudki. Po przygotowaniu budyniu należy odłożyć go w chłodne miejsce, aby wystygł. Kolejną czynnością jest utarcie kostki masła. Gdy budyń wystygnie należy po łyżce dodawać go do utartej margaryny i dokładnie mieszać. Po przygotowaniu masy należy ją wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.
    Wykonanie posypki z wiórek kokosowych: Wszystkie składniki wymieszać na patelni. Ciepłymi wiórkami posypać po masie

Porady

Do masy budyniowej można w środek włożyć migdały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować