Ciasto rafaello

0 (0 ocen)

Chyba znane każdemu jest Rafaello, większość przepisów różni się od siebie drobiazgami.

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    30 dag masła
    25 dag kokosu
    4 paczki herbatników
    odrobina alkoholu do smaku

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
    2. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i alkohol.
    3. Herbatniki podzielić na 3 części. Na desce położyć papier, rozłożyć jedną część herbatników, nałożyć masę i tak zrobić 3 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki.
    smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy