Ciasto rabarowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie rabarbaru i sera daje niepowtarzalny smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto - 40 dkg mąki przennej,12,5 dkg cukru, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli ,2 łyżki wody, 25 dkg miękkiego masła lub margaryny, Na górę - 1,200 Kg rabarbaru, 1/2 kg sera białego mielonego, 4 jajka, 30 dkg cukru, 20 gr, mąki ziemniaczanej, cukier puder do posypania ciasta.tłuszcz do wysmarowania blachy, Wielkość blachy - 25/40 cm.

Ciasto rabarowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniść na jednolitą masę, zrobić kulkę i owinąć folią spożywczą , włożyć na 50 - 60 min do lodówki.po wyjęciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wysmarowanej blasze, ponakłówać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min, w między czasie pokroić rabarbar, opłukać .ser wymieszać z jajkami, cukrem i mąką ziemniaczaną, Na podpieczonym cieście poukładać rabarbar,a na wierzch rosmarować masę serową.Pieczemy jeszcze 30 - 35 min w 180 st. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Rabarbar można jeszcze posypać cukrem a następnie masa serowa .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy