Ciasto rabarbarowo- truskawkowe z kruszonką

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Pyszny, wilgotny placek z owoców sezonowych: truskawek i rabarbaru. Szczególnie polecam dla amatorów słodko- kwaśnych ciast.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg rabarbaru
    30 dag truskawek
    500 g sera śmietankowego
    300 g kremówki
    1, 1/5 opakowania budyniu waniliowego
    400 g cukru
    350 g miękkiego masła
    450 g mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto rabarbarowo- truskawkowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar starannie oczyścić z włókien,umyć, osuszyć. Pokroić go na małe kawałki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Przekroić na pół. Ser utrzeć z kremówką, 1 i 1/2 opakowania budyniu oraz 75 g cukru. Następnie 125 g cukru, 150 g masła oraz 200 g mąki zagnieść na kruszonkę. Włożyć na pół godziny do lodówki.
  • 2. Przygotować ciasto:200 g masła utrzeć z 200 g cukru. Kolejno wbijać jajka. Następnie 250 g mąki starannie wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej.
  • ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonką 3. Blachę o wym. 35/24 posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto a na nie masę serową. Rozłożyć rabarbar i truskawki. Na wierzchu zetrzeć kruszonkę.
  • 4. Całość piec 50 minut w temperaturze 180 st. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Po upieczeniu i wystudzeniu placek trzeba włożyć na parę godzin do lodówki. Kiedy masa serowa stężeje ciasto można pokroić na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

tartaletki

To może cię zainteresować