Ciasto rabarbarowo- kruszonkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe ciasto szczególnie w sezonie wiosenno- letnim

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -3 jaja
    -1,5 szklanki cukru
    -łyżka octu
    -4 szklanki mąki
    -3 łyżki proszku do pieczenia
    -400g kefiru lub jogurtu naturalnego
    -1 szklanka oleju

    dodatkowo:
    -1,5 kg rababrbaru
    -bułka tarta
    -0,5 szklanki cukru

    kruszonka:
    -250 g masła lub miękkiej margaryny
    -1,5 szklanki cukru pudru
    -2 szklanki mąki tortowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto rabarbarowo- kruszonkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki, następnie posypać cukrem
  • 2. Kruszonkę należy przygotować wcześniej z podanych składników- zagnieść je i włożyć do lodówki
  • 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
  • 4. Zacząć przygotowywać ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubić na sztywną pianę
  • 5. Żółtka rozmieszać z łyżką octu, dodać do reszty i ubić
  • 6. Suche składniki tj mąka i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać
  • 7. Do ubitych jaj dodać kefir, cały czas miksować, następnie wsypać suche składniki, na sam koniec dodać olej. Wymieszać
  • 8. Ciasto wylać na blachę i wyrównać powierzchnię, posypać lekko bułką tartą
  • 9. Ułożyć rabarbar a na nim kruszonkę
  • 10. Piec w temperaturze 170 stopni przez godzinę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować