Ciasto rabarbarowo- czereśniowe z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Na koniec mojego sezonu rabarbarowego, płynnie przechodząc w sezon czereśniowy, postanowiłam zrobić ciasto z tych obu owoców. Wyszło pysznie! Na kruchym, cienkim spodzie, gruba warstwa owoców przykryta słodką bezą dało wspaniały efekt. Idealne, lekkie ciasto na początek lata :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    150 g masła
    2 czubate łyżki cukru
    2 żółtka

    Warstwa owocowa:
    300 g rabarbaru
    300 g czereśni
    1 galaretka truskawkowa

    Beza:
    3 białka
    200 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Beza

Ciasto rabarbarowo- czereśniowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Wyłożyć dno i boki (ok.2 cm) blaszki o wymiarach 26x21 cm. Piec ok.25 minut w 180°C.
  • 2. Warstwa owocowa: Rabarbar obrać, pokroić na plasterki. Czereśnie wypestkować. Do owoców dodać suchą galaretkę, wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód. Piec ok. 20 minut w 180°C.
  • 3. Beza: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. wyłożyć na podpieczoną warstwę owoców. Piec ok. 20 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować