Ciasto rabarbarowo-brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na ciasto z bardzo oryginalną kruszonką wykorzystujące połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkich brzoskwiń. To mój wiosenny hit.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 160 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.67 szklanki
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - jogurt naturalny: 1 łyżka
    - mąka: 3 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - Pokrojony rabarbar: 25 dekagramów
    - Brzoskwinie z puszki (połówki): 4 sztuki

    - margaryna: 80 gramów
    - płatki owsiane: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cynamon: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

Ciasto rabarbarowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i jogurt cały czas ucierając. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce (trzymać nie krócej niż 0,5 h). Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą po czym wyłożyć ciastem tworząc rant na bokach. Na ciasto wysypać rabarbar i pokrojone brzoskwinie. Wierzch posypać kruszonką przygotowaną poprzez zagniecenie razem jej składników. Piec 50 min. Przestudzone posypać obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto brzoskwiniowe