Ciasto rabarbarowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę ucieramy z cukrami, a następnie jajkami i jogurtem. Zagniatamy z mąką i proszkiem. Wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
2.Brzoskwinie i rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Rabarbar kroimy w 2-3-cm kawałki, brzoskwinie w dużą kostkę.
3.Tortownicę (śr. 24 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Wylepiamy formę. Układamy brzoskwinie i rabarbar.
4.Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy wierzch. Pieczemy 50 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Obficie posypujemy cukrem pudrem.
Porady
● Rabarbar przed pieczeniem można posypać cukrem i odstawić na sicie, by puścił sok,
albo uprażyć z cukrem w garnku, a nadmiar soku odlać.
Komentarze