Ciasto rabarbarowo-brzoskwiniowe

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To prawdziwy hit: kwaśny rabarbar i słodkie brzoskwinie pod oryginalną kruszonką.

Składniki:

  • Ciasto:
    17 dag margaryny
    10 dag cukru
    cukier waniliowy
    łyżka jogurtu naturalnego
    2 jajka
    3 szkl. mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    8 dag margaryny
    1 szkl. płatków owsianych górskich
    1 szkl. mąki
    8 dag cukru
    łyżka cynamonu
    szczypta soli

    Oraz
    2 brzoskwinie (lub 4 połówki z puszki)
    25 dag rabarbaru
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto rabarbarowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrami, a następnie jajkami i jogurtem. Zagniatamy z mąką i proszkiem. Wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
  • 2. Brzoskwinie i rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Rabarbar kroimy w 2-3-cm kawałki, brzoskwinie w dużą kostkę.
  • 3. Tortownicę (śr. 24 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Wylepiamy formę. Układamy brzoskwinie i rabarbar.
  • 4. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy wierzch. Pieczemy 50 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Obficie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

● Rabarbar przed pieczeniem można posypać cukrem i odstawić na sicie, by puścił sok, albo uprażyć z cukrem w garnku, a nadmiar soku odlać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

To może cię zainteresować