Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ciasto bardzo orzeźwiające. Doskonałe do kawy.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki,
    100g margaryny,
    3 żółtka,
    3 łyżki cukru,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 łyżki śmietany 18%,
    20g drożdży,
    Kruszonka:
    50g masła,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki,
    Dodatkowo:
    300g rabarbaru,
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
    2 opakowania cukru waniliowego.

Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z margaryną. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
  • 2. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę.
  • 3. Ciasto na blaszce smarujemy powidłami śliwkowymi. Na cieście rozkładamy rabarbar. Oprószamy cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy