Ciasto rabarbarowe z cytrynowym posmakiem z lekka pianką jak obłoczek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

w sezonie kiedy mamy rabarbar-najlepsze!!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto;
    250 g mąki pszennej
    1 /2 kostki schłodzonej margaryny
    4 żółtka
    2 łyzki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka gęstej śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzenie rabarbarowe:
    kilka sztuk zielonych łodyg rabarbaru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    kisiel o smaku cytrynowym
    1 łyżka soku z cytryny
    niewielka ilosc masła do podduszenia rabarbaru

    Pianka:
    4 białka
    3 łyzki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto rabarbarowe z cytrynowym posmakiem z lekka pianką jak obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść elastyczne, kruche ciasto, uformować w kule , schłodzić w lodówce.

    Rabarbar opłukać , obrać z cienkiej skórki, pokroić w większa kostkę, Poddusić chwilę na niewielkiej ilości masła , dodać cukier i kisiel cytrynowy, wymieszać.
    Odstawić do przestudzenia.
    Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, Ponakłuwać widelcem gdzieniegdzie i podpiec w piekarniku przez 10-15 minut.
    Na podpieczone ciasto wyłożyc cytrynowy rabarbar.

    Na nadzenie rabarbarowe wyłożyć ubitą z białek i cukru piankę.
    Całość piec przez około 30 minut w 180 s C.
    Podawać gdy przestygnie, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować