Nadzenie rabarbarowe:
kilka sztuk zielonych łodyg rabarbaru
1 opakowanie cukru waniliowego
kisiel o smaku cytrynowym
1 łyżka soku z cytryny
niewielka ilosc masła do podduszenia rabarbaru
Ciasto rabarbarowe z cytrynowym posmakiem z lekka pianką jak obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść elastyczne, kruche ciasto, uformować w kule , schłodzić w lodówce.
Rabarbar opłukać , obrać z cienkiej skórki, pokroić w większa kostkę, Poddusić chwilę na niewielkiej ilości masła , dodać cukier i kisiel cytrynowy, wymieszać.
Odstawić do przestudzenia.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, Ponakłuwać widelcem gdzieniegdzie i podpiec w piekarniku przez 10-15 minut.
Na podpieczone ciasto wyłożyc cytrynowy rabarbar.
Na nadzenie rabarbarowe wyłożyć ubitą z białek i cukru piankę.
Całość piec przez około 30 minut w 180 s C.
Podawać gdy przestygnie, smacznego!
Komentarze