Ciasto Rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto genialne na każdą kieszeń, super się łączy z każdym owocem błyskawicznie znika z talerzy :)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny lub masła
    7-8 sztuk rabarbaru
    małe opakowanie cukru wanilinowego

    kruszonka:
    15 dag mąki
    7 dag cukru pudru
    około 10 dag masła

Ciasto rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 2 centymetrowe kawałki

    2. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem dodajemy wkrojone masło ugniatamy na jednolite ciasto. Można wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta z pozostałych składników.

    3. Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, (delikatnie mieszamy)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce studzimy i dodajemy do ciasta.

    4. Na prostokątną blaszkę wykładamy ciasto, układamy rabarbar, posypujemy cukrem wanilinowym następnie ścieramy kruszonkę.
    Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach Celciusza.

Porady

Ja do rabarbaru dodałam jeszcze 2 pokrojone jabłka, wyszlo przepyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy