Ciasto rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 2 centymetrowe kawałki
2. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem dodajemy wkrojone masło ugniatamy na jednolite ciasto. Można wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta z pozostałych składników.
3. Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, (delikatnie mieszamy)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce studzimy i dodajemy do ciasta.
4. Na prostokątną blaszkę wykładamy ciasto, układamy rabarbar, posypujemy cukrem wanilinowym następnie ścieramy kruszonkę.
Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach Celciusza.
Porady
Ja do rabarbaru dodałam jeszcze 2 pokrojone jabłka, wyszlo przepyszne.
Komentarze