Ciasto rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto rabarbarowe jest dość oryginalnym ciastem. Mało kiedy można się spotkać z takim ciastem. Ciasto jest połączeniem słodkości bitej śmietany z kwasowością rabarbaru z sokiem pomarańczowym.Ciasto rabarbarowe można przygotowywać na spodzie z biszkopta jak i na cieście kruchym. Poniżej przedstawiłam przepis na ciasto rabarbarowe na spodzie kruchym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki maki
    3/4 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1lyzeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    masa:

    1 kg rabarbaru
    2 budynie śmietankowe
    0,75 l soku pomarańczowego
    2 śmietan fix
    330 ml śmietany 30%

Ciasto rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki do ciasta zagnieść. Upiec około 25 min w 180*
    Rabarbar rozgotować, dodać cukier do smaku.
    dwa budynie rozrobić w soku pomarańczowym
    rozrobione budynie wraz z sokiem wlać do gotującego się rabarbaru. Chwilę pogotować aż stężeje. Przestudzony rabarbar wylać na ciasto
    Śmietanę 30% ubić, pod koniec ubijania dodać smietan-fix.
    Ubita śmietanę wyłożyć na ciasto. Schłodzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy