REKLAMA

Ciasto ,,Pychotka'' z migdałami i powidłem

wyświetlono: 8151 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

To ciasto jest pyszne. I nie ukrywam, że to bomba kaloryczna i nie ukrywam, że nie można oderwać się od tego ciasta. Kruche blaty upieczone z powidłem śliwkowym, u mnie takie smażone własnoręcznie, z bezą i płatkami migdałowymi, przełożone pysznym puszystym kremem. Ciasto na wiele okazji, urodziny, imieniny czy święta, a nawet na niedzielny poczęstunek.

opublikowany: 23.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła lub margaryny
    6 żółtek
    2 łyżki gęstej śmietany 18 %
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Na bezę:
    6 białek
    półtorej szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Na krem:
    2 szklanki mleka
    2 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    około pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła

    Dodatkowo:
    1 słoiczek powidła śliwkowego
    15 dag płatków migdałowych
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Ocena:

(średnia 3.27 z 15 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową pianę rozsmarowujemy równomiernie na ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasta studzimy.
  • 2. Krem: Jedną szklankę mleka miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego przez gęste sitko wlewamy zmiksowane składniki, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy mieszając od czasu do czasu. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.
  • 3. Przekładanie: Jedno wystudzone ciasto smarujemy kremem, przykładamy drugim ciastem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, im dłużej postoi tym bardziej ciasto zmięknie.
  • 4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Notka redakcyjna

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 sporych porcji. Przed krojeniem ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, będzie lepiej się kroiło.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: viki2903 viki2903

Ciasto orzechowa pychotka

połączenie jabłek, orzechów i bezy

kategoria: Ciasta ciasto z orzechami ciasto z jabłkami ciasto z kremem beza opublikowany: 04.12.2020 | wyświetlono: 2830 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Pychotka

Kruche placki, beza, orzechy, migdały i pyszny krem

kategoria: Ciasta ciasto z orzechami ciasto z kremem opublikowany: 14.11.2018 | wyświetlono: 5346 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE