Ciasto ,,Pychotka'' z migdałami i powidłem

3.48 (23 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto jest pyszne. I nie ukrywam, że to bomba kaloryczna i nie ukrywam, że nie można oderwać się od tego ciasta. Kruche blaty upieczone z powidłem śliwkowym, u mnie takie smażone własnoręcznie, z bezą i płatkami migdałowymi, przełożone pysznym puszystym kremem. Ciasto na wiele okazji, urodziny, imieniny czy święta, a nawet na niedzielny poczęstunek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła lub margaryny
    6 żółtek
    2 łyżki gęstej śmietany 18 %
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Na bezę:
    6 białek
    półtorej szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Na krem:
    2 szklanki mleka
    2 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    około pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła

    Dodatkowo:
    1 słoiczek powidła śliwkowego
    15 dag płatków migdałowych
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

3.48 (23 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Ciasto ,,pychotka'' z migdałami i powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową pianę rozsmarowujemy równomiernie na ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasta studzimy.
  • 2. Krem: Jedną szklankę mleka miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego przez gęste sitko wlewamy zmiksowane składniki, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy mieszając od czasu do czasu. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.
  • 3. Przekładanie: Jedno wystudzone ciasto smarujemy kremem, przykładamy drugim ciastem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, im dłużej postoi tym bardziej ciasto zmięknie.
  • 4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 sporych porcji. Przed krojeniem ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, będzie lepiej się kroiło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować