Ciasto pychotka - Pani Walewska

  • wyświetlono: 3294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto z bezą i kremem budyniowym.Muszę przyznać, że trochę pracochłonne ale warte wysiłku ! Do mojego piekarnika nie mieszczą się dwie blaszki więc musiałam piec dwa razy. Ale jeśli posiadacie duży piekarnik czas przygotowania znacznie się skróci.

unnamed (1)

Składniki

Składniki ciasto : ( blaszka 28 cm x 34 cm )
3 szklanki mąki
200g miękkiego masła
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
300g dżemu porzeczkowego

Składniki beza :
6 białek
1 1/2 szklanki cukru pudru
odrobinę soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
płatki migdałów do posypania

Składniki krem :
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
200g miękkiego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto pychotka - Pani Walewska

  • 1. Przygotowanie : CIASTO

    Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wrzuć pokrojone masło oraz wlej żółtka. Wyrób energicznie jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą część i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj 1/2 części dżemu. Przygotuj bezę.
  • 2. BEZA :

    Odlej do miski 3 białka i wsyp sól. Ubij na sztywno. Odmierz połowę cukru pudru i wsyp partiami do ubitego białka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i posyp składniki.

    Na cisto z dżemem porzeczkowym ułóż bezę. Posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź.

    Przygotuj drugą cześć z ciasta. Postępuj tak samo jak przy pierwszej części.
  • 3. KREM :

    Przygotowanie :

    Odmierz szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodaj żółtka. Dokładnie połącz składniki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej lekkim strumieniem pozostałe mleko z żółtkami i energicznie mieszaj aż całość zgęstnieje. Przykryj rondel folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę. Dodaj partiami masę nie przerywając miksowania.

    Gotowe placki posmaruj masą. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezapychotkaporzeczkaWALEWSZKA

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ye6650

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Pani Walewska

Moje ulubione ciasto.

Pani Walewska

Dodane przez: bogusia82

Ciasto Pani Walewska

Pyszne ciasto kruche z powidłami...

image-1cgo6a4

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Pani Walewska

Ja i moja rodzina uwielbiamy to...

Ciasto Pani Walewska

Dodane przez: zlotko

Ciasto Pani Walewska

Pracochłonne ale smak to wynagradza.

Pychotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pani Walewska

Ciasto nie jest zbyt skomplikowane,dobrze...

Pani walewska

Dodane przez: teresa-kr

Ciasto Pani Walewska

Moje ulubione ciasto ,mój mąż też...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE