Ciasto przekładane z jabłkami

4.97 (197 ocen)

Ciasto czekoladowe, jabłka i bita śmietana to zestawienie które zadowoli wielu.

Składniki:

  • ciasto:
    9 jajek
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    1 galaretka agrestowa
    1 słoik 600 gram prażonych jabłek z cukrem
    300 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    10 dag polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.97 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto przekładane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
    Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem i delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec do ciasta dolać olej i delikatnie wymieszać.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej całe jabłka, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatyną, wymieszać.
  • 3. Jeden placek ułożyć ponownie w formie, nasączyć kawą rozpuszczalną i rozsmarować całą gęstniejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem i też go nasączyć kawą rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować