Ciasto przekładane truskawkami

5 (143 ocen)

Gdy tylko pojawiają się truskawki przyrządzam z nich różne pyszności dla mojej rodzinki. Ciasta są zdecydowanie moją mocniejszą stroną.

Składniki:

  • CIASTO:
    5 jaj,
    2 i 1/4 szkl. cukru,
    2 i 1/2 szkl. mąki,
    20 dag masła,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao.

    MASA:
    600ml mleka,
    2 budynie waniliowe z cukrem,
    2 żółtka,
    30 dag pełnego mleka w proszku,
    17 dag masła,
    1/2 kg truskawek.
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto przekładane truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier utrzeć z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem oraz mąką zmieswzaną z proszkiem. Dodać ubite białka. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę o wym. 25x36cm. Do reszty ciasta dodać kakao, wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przestudzić, przekroić.
  • 2. Na mleku ugotować budynie, przestudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać na przemian po łyżce budyniu oraz mleka w proszku. 1/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Odrobinę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta, poukładać truskawki, jedną obok drugiej. Wyłożyć resztę kremu tak, aby przykrył całe owoce. Można poosypać startą czekoladą. Dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować