Ciasto Promyk lata

0 (0 ocen)

Lekkie i orzeźwiające ciasto na bazie musu truskawkowo-rabarbarowego z delikatną serową pianką.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    70 g masła
    1/3 szklanki mleka
    1, 5 łyżki kakao

    Pianka serowa:
    25 dag twarogu półtłustego
    4 łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżki żelatyny
    1/2 szklanki kremówki 36%

    Masa truskawkowo - rabarbarowa:
    50 dag rabarbaru
    ok. 70 dag mrożonych truskawek
    4 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa

    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    1,5 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto promyk lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16bp8ng 1. Jajko utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie naprzemienne małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i przestudzone masło, mleko a na końcu kakao. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić.
  • image-1otc29o 2. Żelatynę namoczyć w ½ szklanki zimnej wody. Odstawić aż napęcznieje i dolać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Twaróg zmielić i utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, dodać ser, sok z rozmrożonych truskawek i na końcu cienkim strumieniem wlać żelatynę. Delikatnie wymieszać. Włożyć na parę minut do lodówki, aby masa lekko stężała. Następnie wyłożyć na upieczone ciasto.
  • image-18i376g 3. Do garnka włożyć oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar, dodać rozmrożone truskawki i cukier. Całość dusić na małym ogniu do momentu aż rabarbar zmięknie. Zmiksować blenderem na gładką masę i wsypać galaretkę truskawkową. Wystudzić. Masę wyłożyć na stężałą piankę. Ponownie włożyć do lodówki do pełnego stężenia masy.
  • image-0lvgypp 4. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Włożyć do stężenia do lodówki.

Porady

Do przygotowania ciasta można użyć świeże truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować