Zachwyca wyglądem i smakiem. Orzechowy biszkopt rewelacyjnie komponuje się z kokosowym musem. Zapraszam wszystkich łasuchów.
Składniki:
Spód:
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich ( ja rozdrabniałam w blenderze)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus:
- 330 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- ok 100 g wiórków kokosowych
- 2 małe batoniki princessa lub jeden duży
Ciasto princesska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek. Ubijmy białka ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijamy, aż masa zgęstnieje. Do ubitych białek należy wmieszać stopniowo żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej, jednak nie używamy już miksera , a szpatułki. Delikatnie łączymy składniki, "podbijając" masę ku górze. Na koniec dodajemy rozdrobnione orzechy.
2.Formę ok. 24 cm średnicy wykładamy papierem ( tylko spód) i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 20- 25 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy, najlepiej odwracając ciasto na kratce.
3.Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie ( najlepszy stosunek żelatyny do wody to 1:5). Odstawiamy na perę minut. Ok. 100ml naszej smietanki podgrzewamy w rondelku, dodajemy spęczniałą żelatynę, podgrzewamy nie zagotowując. Goracą śmietanką zalewamy kostki czekolady, dokładnie łączymy. Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno. Do ostudzonej mieszaniny czekoladowej dodajemy ok 1/3 ubitej śmietany, mieszamy ( hartujemy naszą czekoladę). Gdy składniki się połączą, dodajemy resztę bitej śmietany, mieszając szpatułką ( wystarczy kilka ruchów) Odradzam używanie w tym momencie miksera, gdyż krem łatwo jest " przebić".Na koniec dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Schładzamy ok 30 min w lodówce.
4.na ostudzony biszkopt wylewamy mus czekoladowy, posypujemy wiórkami i kawałkami batoników. Ciasto schładzamy przed podaniem ok 2h.
Mniam! Smacznego!
Komentarze