Ciasto Princesska

0 (0 ocen)

Zachwyca wyglądem i smakiem. Orzechowy biszkopt rewelacyjnie komponuje się z kokosowym musem. Zapraszam wszystkich łasuchów.

Składniki:

  • Spód:
    - 4 jaja
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - ok 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich ( ja rozdrabniałam w blenderze)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus:
    - 330 ml śmietanki 30%
    - 100 g białej czekolady
    - 1 czubata łyżeczka żelatyny
    - ok 100 g wiórków kokosowych
    - 2 małe batoniki princessa lub jeden duży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto princesska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijmy białka ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijamy, aż masa zgęstnieje. Do ubitych białek należy wmieszać stopniowo żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej, jednak nie używamy już miksera , a szpatułki. Delikatnie łączymy składniki, "podbijając" masę ku górze. Na koniec dodajemy rozdrobnione orzechy.
  • image-067nenj 2. Formę ok. 24 cm średnicy wykładamy papierem ( tylko spód) i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 20- 25 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy, najlepiej odwracając ciasto na kratce.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie ( najlepszy stosunek żelatyny do wody to 1:5). Odstawiamy na perę minut. Ok. 100ml naszej smietanki podgrzewamy w rondelku, dodajemy spęczniałą żelatynę, podgrzewamy nie zagotowując. Goracą śmietanką zalewamy kostki czekolady, dokładnie łączymy. Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno. Do ostudzonej mieszaniny czekoladowej dodajemy ok 1/3 ubitej śmietany, mieszamy ( hartujemy naszą czekoladę). Gdy składniki się połączą, dodajemy resztę bitej śmietany, mieszając szpatułką ( wystarczy kilka ruchów) Odradzam używanie w tym momencie miksera, gdyż krem łatwo jest " przebić".Na koniec dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Schładzamy ok 30 min w lodówce.
  • image-1tgorxa 4. na ostudzony biszkopt wylewamy mus czekoladowy, posypujemy wiórkami i kawałkami batoników. Ciasto schładzamy przed podaniem ok 2h.
    Mniam! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować