Ciasto Prince Polo

  • wyświetlono: 1049 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealne, orzechowe, pyszne! Ciasto na specjalne okazje.Przepis zaczerpnięty ze strony- http://zjemto.blox.pl/2014/05/Ciasto-Prince-Polo.html

czerrrwonaporzeczka

Składniki


Ciasto:
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100g siekanych orzechów włoskich
100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie)
100g wiórków kokosowych
100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl)

Dodatkowo:
2 opakowania czekoladowych herbatników


Masa:
Budyń:
7 żółtek
3 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
320 g miękkiego masła
1/2 białej czekolady
1/2 mlecznej czekolady
100 g wafelków Prince Polo (2 batony xxl)

Polewa:
tabliczka czekolady mlecznej
30g masła (ok 2,5 łyżki)
łyżka śmietanki kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Prince Polo

  • 1. Gotujemy budyń: 2,5 szklanki mleka umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy z cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2.
    Ciasto:
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy.
  • 3. Masa:
    Masło ucieramy mikserem na puch. Cały czas miksując dodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy, aż będzie gładka. Czekolady i batony ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.
  • 4.
    Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • 5. Ułożenie ciasta:
    Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechysłodkościboże narodzenieSwiateczne ciastociasto warstwowe

Komentarze

Podobne przepisy

Murzynek z Prince Polo

Dodane przez: Konto nieaktywne

Murzynek z Prince Polo

Przepis na tradycyjnego murzynka...

Tort „Prince Polo”

Dodane przez: Jaga85

Tort „Prince Polo”

Pomysł na tort zrodził się piekąc...

image-1irl9bn

Dodane przez: Tutu1232

Torcik Prince Polo

Efekt jest super, a smak jeszcze...

Prince polo

Dodane przez: trufelkowo

placek - PRINCE POLO

Bardzo lubię połączenie wafelków/batoników...

Deser z malinami i Prince Polo

Dodane przez: akrobatka22

Deser z malinami i Prince Polo

Przepis znaleziony na blogu Kruche...

Sernik na serkach Danio i spodzie z Prince Polo

Dodane przez: asia89gd

Sernik na serkach Danio i spodzie z Prince...

Sernik ten był dla nas zaskoczeniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE