Idealne, orzechowe, pyszne! Ciasto na specjalne okazje.Przepis zaczerpnięty ze strony- http://zjemto.blox.pl/2014/05/Ciasto-Prince-Polo.html
Składniki:
Ciasto:
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100g siekanych orzechów włoskich
100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie)
100g wiórków kokosowych
100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl)
Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń: 2,5 szklanki mleka umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy z cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy.
3.Masa:
Masło ucieramy mikserem na puch. Cały czas miksując dodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy, aż będzie gładka. Czekolady i batony ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.
4.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
5.Ułożenie ciasta:
Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze