Ciasto Prince Polo

4.5 (186 ocen)

Idealne, orzechowe, pyszne! Ciasto na specjalne okazje.Przepis zaczerpnięty ze strony- http://zjemto.blox.pl/2014/05/Ciasto-Prince-Polo.html

Składniki:


  • Ciasto:
    7 białek
    szczypta soli
    150 g cukru
    100g siekanych orzechów włoskich
    100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie)
    100g wiórków kokosowych
    100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl)

    Dodatkowo:
    2 opakowania czekoladowych herbatników


    Masa:
    Budyń:
    7 żółtek
    3 i 1/2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    320 g miękkiego masła
    1/2 białej czekolady
    1/2 mlecznej czekolady
    100 g wafelków Prince Polo (2 batony xxl)

    Polewa:
    tabliczka czekolady mlecznej
    30g masła (ok 2,5 łyżki)
    łyżka śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń: 2,5 szklanki mleka umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy z cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2.
    Ciasto:
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy.
  • 3. Masa:
    Masło ucieramy mikserem na puch. Cały czas miksując dodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy, aż będzie gładka. Czekolady i batony ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.
  • 4.
    Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • 5. Ułożenie ciasta:
    Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować