Ciasto „powiew lata”

4.99 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ewa i Arek Rumanowie z Mielca zaprosili nas na niedzielny podwieczorek. Na przepięknie udekorowanym stole królowały owoce.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● 20 dag cukru
    ● 20 dag mąki
    ● łyżka octu
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem: 1/2 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. i 2 łyżki cukru pudru
    ● 2 żółtka
    ● cukier waniliowy
    ● budyń śmietankowy
    ● 20 dag masła
    ● ok. 25 dag truskawek
    Dekoracja:
    ● galaretka truskawkowa
    ● bita śmietana
    ● ok. 20 dag truskawek
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto „powiew lata” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy. Dodajemy cukier, następnie żółtka i ubijamy 10 minut. Wsypujemy mąkę (łyżkę odkładamy) z proszkiem. Łyżkę mąki mieszamy
    z octem, dodajemy do ciasta. Wlewamy do tortownicy (śr. 20 cm) i pieczemy 30-40 minut w temp. 170 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: żółtka ucieramy z 1/2 szkl. cukru. Wsypujemy budyń. Wlewamy mleko i gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie porcjami dodajemy krem.
  • 3. Ciasto przekrawamy na pół. Układamy: placek, 4/5 masy, połówki truskawek, reszta masy, placek. Wierzch przykrywamy połówkami truskawek, zalewamy tężejącą galaretką. Ozdabiamy bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować