Ciasto poświąteczne ... ze świątecznych pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierniczki rozdrobnić najbardziej jak to możliwe. Każdy sposób dobry. Można zetrzeć na tarce, rozdrobnić w mikserze , przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Mielone pierniki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Usztywniać cukrem i dodawać po jednym żółtku. .
Delikatnie połączyć z mielonymi piernikami.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem foremki.
Pieczenie 180 stopni - 35 min.
Wystudzić.
2.Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić i dodać nutellę i tężejącą galaretkę , zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić w lodówce do stężenia.
3.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml gorącej wody.
Tężejącą wylać na ciasto.
Pozostawić do stężenia.
4.Do konfitury dodać 400 ml gorącej wody i galaretkę. Jeśli galaretka słabo się rozpuszcza podgrzać, ale nie gotować. Wystudzić i wylać na ciasto.
Pozostawić do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Komentarze