Bardzo proste i dość szybkie do przygotowania, jedyny minus to czas oczekiwania aby masy stężały. Jest przepyszne :)
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki: u mnie keksówka 11cm x 30cm
masa jogurtowa ( biała):
400 g jogurtu naturalnego,
1 galaretka krystaliczna ( u mnie cytrynowa),
1 płaska łyżeczka żelatyny,
ok. 100 ml gorącej wody,
masa czerwona:
250 g czerwonej porzeczki ( mogą być mrożone),
200 g jogurtu naturalnego,
1 galaretka truskawkowa,
1 płaska łyżeczka żelatyny,
ok. 100 ml gorącej wody,
oraz:
herbatniki,
u mnie czerwona porzeczka do dekoracji,
Ciasto porzeczkowo jogurtowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy folią aluminiową chyba że używamy silikonowej to nie musimy.
masa jogurtowa ( biała):
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
Przestudzoną galaretkę miksujemy z jogurtem i odstawiamy aby lekko stężała.
Na wierzchu masy jogurtowej układamy herbatniki.
masa czerwona:
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
Porzeczkę miksujemy i przecieramy przez sitko.
Przestudzoną galaretkę miksujemy z jogurtem i przetartą porzeczką. Jeśli lubimy bardziej słodkie możemy trochę dosłodzić. Gdy zacznie tężeć wylewamy na herbatniki. Na wylaną masę układamy kolejna wartę herbatników która będzie spodem ciasta.
Odstawiamy aby masy całkowicie stężały na kilka godzin. Następnie odwracamy foremkę i wyciągamy ciasto. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Komentarze