Ciasto porzeczkowe z cieciorką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czy wiecie, że można ubić pianę z płynu po cieciorce w puszce? Wymyśliłam więc to ciasto, aby poeksperymentować z cieciorką. Płyn pięknie się ubił, a po dodaniu cukru można z niego piec bezę. Dzięki dodaniu piany do ciasta wyszło ono niezwykle puszyste i mięciutkie. Bez kakao, kolor dała porzeczka

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 puszka cieciorki
    • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    • 3 łyżki gęstego jogurtu
    • 2 łyżki cukru
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 /2 łyżeczki sody
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa
    • 3/4 gorzkiej czekolady
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • porzeczka do dekoracji

Ciasto porzeczkowe z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Odlać płyn z cieciorki i ubić go na sztywną pianę, po czym dodać cukier i dalej ubijać.
    • Ziarna cieciorki zmiksować z dżemem i jogurtem, po czym wymieszać z pianą i suchymi składnikami.
    • Ciasto wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 45 minut.
    • Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w podgrzanej śmietance, cały czas mieszając.
    • Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować porzeczkami lub innymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy