Ciasto porzeczkowe z bitą śmietaną

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Słodko-kwaśny smak tego ciasta sprawia, że jest naprawdę pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 15 dag. mąki
    15 dag. cukru
    10 dag. masła
    4 jajka
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem: 2 op. śmietany kremówki po 200 g
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru

    30 dag czerwonych porzeczek
    Czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto porzeczkowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo stopione i przestudzone masło, następnie kakao i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do okrągłej formy i piec ok. 45 minut w nagrzanym do 180 st. piekarniku.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Część wyłożyć na przestudzone ciasto, wyłożyć porzeczki, na nie resztę bitej śmietany i znowu porzeczki. Wszystko posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować