Ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z porzeczakmi

Składniki:

  • 10 dag masła
    10 dag cukru
    2 jajka
    skórka starta z 1/2 cytryny
    15 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    35 dag porzeczek
    6 łyżki cukru
    cukier puder

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, 10 dag cukru i skórkę z cytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek porzeczki mieszam z cukrem i wykładam na ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 35-40 min. Wyjmuję, studzę, posypuję po wierzchu cukrem pudrem i kroję na kawałki.

Porady

Jeśli porzeczki są zbyt kwaśne, należy dodać większą ilość cukru i dopiero wtedy wyłożyć na ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy