Ciasto porzeczkowa fantazja z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto które zachwyca porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i” Godne polecenia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto porzeczkowe:
    6 jaj
    ¾ szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    5 łyżek oleju roślinnego
    1płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

    Poncz:
    ¾ szklanki wody
    1 łyżka rumu
    1 łyżka cukru pudru

    Warstwa biała:
    30 dag serka homogenizowanego waniliowego
    20 dag mleka w proszku
    13 dag masła
    50 g startej gorzkiej czekolady
    2 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny

    Warstwa ciemna;
    1 i ¼ kostki masła
    2 żółtka
    6 łyżek mleka
    2 łyżki kakao
    ¾ szklanki cukru
    1 galaretka z czarnej porzeczki
    50 ml rumu
    7 dag mielonych orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto porzeczkowa fantazja z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0luor2l 1. Ciasto:
    Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy dżem porzeczkowy, delikatnie mieszamy całość rózgą od miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne.
  • image-0t8lo9i 2. Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka.
    Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty.
  • image-15e0k5k 3. Warstwa biała:
    Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany.
    Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypujemy mleko w proszku,oraz startą czekoladę miksując delikatnie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną żelatynę.

    Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z mlekiem.
    Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem.
  • image-08qbfa7 4. Warstwa ciemna:
    Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy.

    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, studzimy .
  • image-1r1swbc 5. Miękkie masło ucieramy na puch,
    dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami.
    Chłodzimy w lodówce.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy Serek
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-30% na wybraną kolekcję
-30% na wybraną kolekcję
Rabat -30% na wybrany asortyme... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% na wybraną kolekcję
Online

Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% przy zakupach za_min 200 zł
-20% przy zakupach za min 200 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówn... więcej»
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min 200 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów  Elle; Glamour; Viva.

Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
Promocja do -20%
Promocja do -20%
Rabat na wszystkie produkty Ph... więcej»
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
+
Promocja do -20%
Online

Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.



Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
Rabat 20% na markę Dr_Irena_Eris
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Rabat 20% na całą markę Dr Ire... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Online

Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Porzeczkowa fantazja

To może cię zainteresować