Ciasto o brzydkiej nazwie Popapraniec, jednak smak mówi zupełnie coś innego.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
200 g mąki pszennej
250 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g wiórków kokosowych
70 g suchej kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
750 ml mleka
100 g cukru
200 g masła o temperaturze pokojowej
słoiczek dżemu śliwkowego
100 g czekolady mlecznej
Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej wiórki kokosowe. Ciasto wykładamy łyżką do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tak , aby powstała szachownica, czyli np łyżka ciasta z kawą, łyżka ciasta z kakao, łyżka z wiórkami i tak dalej, aż wyczerpiemy całe ciasto. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
2.500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Budyń i masło powinny mieć taką samą temperaturę, wtedy krem nam się nie zważy. Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasto przekrawamy na pół. Jeden z placków smarujemy 2/3 kremu. Na krem wykładamy dżem śliwkowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym smarujemy resztę kremu i polewamy czekoladą. Włożyć na noc do lodówki.
Komentarze