Ciasto pomarńczowe

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu, bardzo puszyste i bardzo wilgotne. Polewa z marmolady i soku nasącza go co wzbogaca jego smak a zarazem stanowi idealne połączenie. Polecam :-) .

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło miękkie (temp. pokojowa): 200 gramów
    - drobny cukier do wypieków: 200 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - kwaśna śmietana 22%: 200 mililitrów
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy: 1 sztuka
    - marmolada pomarańczowa: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pomarńczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pomarańczowe 1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Boki i dno formy wysmarować masłem, samo dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Miksować masło dodać cukier, ucierać do momentu aż masa stanie się jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera i powoli stopniowo dodać jajka (pojedynczo - ważne!). Gdy składniki się połącza dodać, nie przerywając miksowania skórę z pomarańczy, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-50 min, do suchego patyczka. 
  • Ciasto pomarańczowe 2. Około 5 min przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika przygotować polewę. W garnuszku podgrzać 100g marmoladę z sokiem pomarańczowym, gotować do momentu rozpuszczenia się marmolady, zestawić z palnika.
  • 3. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie przez 5 min. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy do pieczenia przełożyć na paterę. Gorąca jeszcze polewą (gdy ostygnie lekko podgrzać ponownie) polać po jego wierzchu, polewa będzie spływać lekko. Odstawić do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować