Szybkie w przygotowaniu, bardzo puszyste i bardzo wilgotne. Polewa z marmolady i soku nasącza go co wzbogaca jego smak a zarazem stanowi idealne połączenie. Polecam :-) .
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- masło miękkie (temp. pokojowa): 200 gramów
- drobny cukier do wypieków: 200 gramów
- jaja: 2 sztuki
- kwaśna śmietana 22%: 200 mililitrów
- mąka pszenna: 300 gramów
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy: 1 sztuka
- marmolada pomarańczowa: 100 gramów
Ciasto pomarńczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Boki i dno formy wysmarować masłem, samo dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Miksować masło dodać cukier, ucierać do momentu aż masa stanie się jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera i powoli stopniowo dodać jajka (pojedynczo - ważne!). Gdy składniki się połącza dodać, nie przerywając miksowania skórę z pomarańczy, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-50 min, do suchego patyczka.
2.Około 5 min przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika przygotować polewę. W garnuszku podgrzać 100g marmoladę z sokiem pomarańczowym, gotować do momentu rozpuszczenia się marmolady, zestawić z palnika.
3.Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie przez 5 min. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy do pieczenia przełożyć na paterę. Gorąca jeszcze polewą (gdy ostygnie lekko podgrzać ponownie) polać po jego wierzchu, polewa będzie spływać lekko. Odstawić do schłodzenia.
Komentarze