2 duże pomarańcze
1 ¾ szklanki cukru
Szklanka wody
4 jajka
200 ml mleka
100 ml oleju
300 g mąki
Cukier waniliowy
3 łyżki kokosu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ galaretki pomarańczowej
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto pomarańczowo- kokosowe
1.
Pomarańcze jeśli nie są ekologiczne należy dokładnie wyszorować, te Bio wystarczy umyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i odstawić. Druga pomarańczę pokroić w niezbyt grube plastry. Wybrać 4-5 najładniejszych plastrów i gotować je w syropie cukrowym około 15 minut. Aby przygotować syrop należy zagotować szklankę wody i szklankę cukru. Gdy cukier się rozpuści wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy obracając co jakiś czas. Dno blaszki-tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie odsączone plastry.
Ogrzane jajka ubijamy na puszysta masę razem z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut. Następnie wlewamy mleko, olej , sok pomarańczowy i miksujemy. Na końcu dosypujemy kokos oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na pomarańcze i pieczemy ok. godziny do suchego patyczka w piecu nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto po wyjęciu z pieca uwalniamy z ranty formy wcześniej je dookoła odkrawając. Przed obróceniem na druga stronę należy wyrównać nożem spód ciasta. Ciasto obracamy na talerz i zdejmujemy z wierzchu papier.
W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy ½ opakowania galaretki. Gdy zacznie bardzo lekko tężeć smarujemy nią wierzch ciasta i zostawiamy aż galaretka zastygnie.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze