Ciasto pomarańczowo- kokosowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne, pachnące pomarańczami ciasto zawsze poprawia mi humor. Nie jest za słodkie , takie w sam raz

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
    1 ¾ szklanki cukru
    Szklanka wody
    4 jajka
    200 ml mleka
    100 ml oleju
    300 g mąki
    Cukier waniliowy
    3 łyżki kokosu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ galaretki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pomarańczowo- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze jeśli nie są ekologiczne należy dokładnie wyszorować, te Bio wystarczy umyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i odstawić. Druga pomarańczę pokroić w niezbyt grube plastry. Wybrać 4-5 najładniejszych plastrów i gotować je w syropie cukrowym około 15 minut. Aby przygotować syrop należy zagotować szklankę wody i szklankę cukru. Gdy cukier się rozpuści wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy obracając co jakiś czas. Dno blaszki-tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie odsączone plastry.
    Ogrzane jajka ubijamy na puszysta masę razem z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut. Następnie wlewamy mleko, olej , sok pomarańczowy i miksujemy. Na końcu dosypujemy kokos oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na pomarańcze i pieczemy ok. godziny do suchego patyczka w piecu nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto po wyjęciu z pieca uwalniamy z ranty formy wcześniej je dookoła odkrawając. Przed obróceniem na druga stronę należy wyrównać nożem spód ciasta. Ciasto obracamy na talerz i zdejmujemy z wierzchu papier.
    W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy ½ opakowania galaretki. Gdy zacznie bardzo lekko tężeć smarujemy nią wierzch ciasta i zostawiamy aż galaretka zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować