CIASTO UCIERANE Z DODATKIEM SOKU POMARAŃCZOWEGO I SKÓRKI Z POMARAŃCZY WILGOTNE W ŚRODKU I POSYPANE KOKOSEM ROZPŁYWA SIĘ W USTACH POLECAM
1 godz. 10 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
-200 GR MASŁA
-170 GR CUKRU
-3 DUŻE JAJKA
-180 GR MĄKI PSZENNEJ
-30 GR MĄKI ZIEMNIACZANEJ
-1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
-OTARTA SKÓRKA Z JEDNEJ POMARAŃCZY
-100 ML ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTEGO SOKU Z POMARAŃCZY
-LUKIER POMARAŃCZOWY ;
-1 SZKL CUKRU PUDRU
-2-3 ŁYŻKI SOKU Z POMARAŃCZY
- KOKOS DO POSYPANIA
Ciasto pomarańczowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
-OBYDWIE MĄKI PRZESIAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA
-W MISIE MIKSERA UMIEŚCIĆ MASŁO I CUKIER UTRZEĆ DO UZYSKANIA JASNEJ PUSZYSTEJ MASY DODAWAĆ JAJKA JEDNO PO DRUGIM UCIERAJĄC PO KAŻDYM DODANIU
2.-DODAĆ SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY I UTRZEĆ DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ W TRZECH TURACH NA ZMIANĘ Z SOKIEM Z POMARAŃCZY I LEKKO WYMIESZAĆ TYLKO DO POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW
3.-FORMĘ O ŚREDNICY 21-22 CM WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA ,PRZEŁOŻYĆ DO NIEJ CIASTO WYRÓWNAĆ I PIEC 40 MIN 170 ST, BEZ TERMOOBIEGU LUB DO SUCHEGO PATYCZKA
4.-PO OSTYGNIĘCIU CIASTA ZROBIĆ LUKIER ; CUKIER PLUS SOK
-DOKŁADNIE WYMIESZAĆ JEŚLI BĘDZIE ZA RZADKIE DODAĆ CUKRU A JEŚLI ZA GĘSTE DODAĆ SOKU NASTĘPNIE POSYPAĆ KOKOSEM
Komentarze