150 g miękkiego masła 82%
200 g cukru
4 duże jajka
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
40 g gęstego jogurtu naturalnego
Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysto, stopniowo dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Kiedy jajka z masłem się połączą dodać skórkę startą z pomarańczy oraz naprzemiennie mąkę i sok z pomarańczy. Pod koniec miksowania dodać jogurt i połączyć z całością. Ciasto przelać do formy (u mnie keksówka 30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze