REKLAMA

Ciasto Pofalowane Z Rabarbarem

wyświetlono: 598 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Może nie jest zbyt urodziwe, ale było bardzo smaczne :)
Spokojnie, nie zjedliśmy całego, część została zamrożona i gdy będzie potrzeba, wyjmiemy i rozmrozimy. Często tak robię, bo przecież nie można jeść w kółko te same ciasto ;)

opublikowany: 31.05.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm


    ciasto:
    250 g mąki pszennej tortowej
    160 g masła
    130 g cukru
    4 jajka kl L
    esencja waniliowa
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z malutkim czubkiem
    3 czubate łyżeczki kakao
    4 łyżki mleka
    masa budyniowa:
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g
    2 i 1/2 łyżki cukru
    2 i 1/2 szkl mleka
    100 gr masła
    polewa czekoladowa z żelatyną:
    50 g masła
    1/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka mleka
    1 czubata łyżka kakao
    1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody
    dodatkowo:
    3-4 łodygi rabarbaru
    wiórki kokosowe do obsypania po wierzchu (nie konieczne)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Ciasto Pofalowane Z Rabarbarem?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    * Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników.
    * Następnie dzielimy ciasto na 1/3 i 2/3.
    Większą część wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    * Mniejszą część miksujemy z kakao i mlekiem i za pomocą łyżki wkładamy delikatnie na wierzch ciasta białego tak aby nie zmieszało się ono z nim.
    * Rabarbar obieramy i kroimy w 3 cm kawałki i układamy na cieście delikatnie wciskając go w ciemne ciasto w odstępach 2-3 cm.
    Ciasto pieczemy 180 stop. przez 40 - 45 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy )

    * Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło.
  • 2. Masa budyniowa

    * Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (w 2 szklankach a 1/2 rozmieszamy proszek budyniowy). Następnie, ugotowany budyń, odstawiamy do prawie całkowitego wystudzenia (przykrywamy folią spożywczą, wierzch budyniu aby nie utworzył się kożuch, możemy też wstawić go do lodowatej wody aby szybciej ostygł)
    * Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Postępujemy tak aż do wykończenia składników.
    * Wystudzony biszkopt smarujemy z wierzchu masą budyniową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
  • 3. Polewa czekoladowa

    * Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
    * Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!)
    * Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie kokosem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Szybkie ciasto z rabarbarem

Jak jest rabarbar, musi być ciasto.

kategoria: Ciasta do kawy ciasto z rabarbarem placek Desery Ciasto opublikowany: 28.05.2016 | wyświetlono: 6599 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 2
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto z rabarbarem

Pyszne i szybkie ciasto do kawki

kategoria: Ciasta ciasto ucierane ciasto z rabarbarem Ciasto opublikowany: 08.06.2017 | wyświetlono: 1364 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE