Niewątpliwą zaletą tego ciasta, oczywiście oprócz smaku - jest fakt, że można użyć dowolnych owoców. Jest naprawdę pyszne, szczególnie jak dłużej postoi.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka
Krem:
200 ml śmietanki 30-36%
250g serka mascarpone
3-4 łyżki miodu
Dodatkowo:
owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka)
Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut).
Przygotować krem.
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z miodem oraz z serkiem mascarpone.
Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu.
Całość.
Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu.
Ciasto porządnie schłodzić w lodówce.
(Najlepiej przez całą noc, aby placki zmiękły.)
Przed podaniem udekorować owocami.
(Dodatkowo użyłam kilku bezików i chrupiących kuleczek w czekoladzie.)
Komentarze