Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Niewątpliwą zaletą tego ciasta, oczywiście oprócz smaku - jest fakt, że można użyć dowolnych owoców. Jest naprawdę pyszne, szczególnie jak dłużej postoi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki cukru
    100g masła
    1 jajko
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka
    Krem:
    200 ml śmietanki 30-36%
    250g serka mascarpone
    3-4 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut).
    Przygotować krem.
    Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z miodem oraz z serkiem mascarpone.
    Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu.
    Całość.
    Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu.
    Ciasto porządnie schłodzić w lodówce.
    (Najlepiej przez całą noc, aby placki zmiękły.)
    Przed podaniem udekorować owocami.
    (Dodatkowo użyłam kilku bezików i chrupiących kuleczek w czekoladzie.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Miód Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować