Przepis ten dostałam od znajomej AgaTy z Mniama i trochę przez przypadek wyszła mi ta wersja:)
Składniki:
- 250 g masła miękkiego
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru brązowego
- 3 łyżki kakao – z czubkiem
- Szczypta sody
- 200 ml coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego( może być cukier wanilinowy ale wtedy należy dodać go do suchych składników)
Polewa:
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Ciasto podwójnie czekoladowe z coca- colą :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik.(u mnie to był termoobiegu 180 st). Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać. Masło - uprzednio stopione, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do brytfanny. Piec ok. 40 min.
Jak będzie piekło się ciasto robimy czekoladową polewę. Wszystkie składniki razem po prostu zagotowujemy i mieszamy intensywnie do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na gorące ciasto ( tak na gorące) wlewamy połowę naszej polewy i czekamy aż wsiąknie. Resztą polewy smarujemy ciasto jak już wystygnie:)
Ciasto jest wilgotne i delikatne. Przypomina odrobinę niedopieczone ale jest takie jak być powinno.:) Jest słodkie i leczy wszystkie bolączki:)
Komentarze