Ciasto podwójnie czekoladowe z coca- colą :)

0 (0 ocen)

Przepis ten dostałam od znajomej AgaTy z Mniama i trochę przez przypadek wyszła mi ta wersja:)

Składniki:

  • - 250 g masła miękkiego
    - 250 g mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 300 g cukru brązowego
    - 3 łyżki kakao – z czubkiem
    - Szczypta sody
    - 200 ml coli
    - 75 ml mleka
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego( może być cukier wanilinowy ale wtedy należy dodać go do suchych składników)


    Polewa:
    - 125 g masła lub margaryny
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 3-4 łyżki kakao
    - 3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto podwójnie czekoladowe z coca- colą :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik.(u mnie to był termoobiegu 180 st). Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać. Masło - uprzednio stopione, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do brytfanny. Piec ok. 40 min.
    Jak będzie piekło się ciasto robimy czekoladową polewę. Wszystkie składniki razem po prostu zagotowujemy i mieszamy intensywnie do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Na gorące ciasto ( tak na gorące) wlewamy połowę naszej polewy i czekamy aż wsiąknie. Resztą polewy smarujemy ciasto jak już wystygnie:)
    Ciasto jest wilgotne i delikatne. Przypomina odrobinę niedopieczone ale jest takie jak być powinno.:) Jest słodkie i leczy wszystkie bolączki:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować