Ciasto podwójnie chałwowe

0 (0 ocen)

Coś dla wielbicieli sezamowego przysmaku :) sama nie należę do tego grona, ale wypieki z chałwą uwielbiam :)

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szkl mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g margaryny
    1 i 1/3 szkl cukru zwykłego
    32g cukru waniliowego
    6 jajek
    150g chałwy o dowolnym smaku (w przepisie użyto chałwy waniliowej z kakao)

    Polewa i dekoracja:

    100g chałwy
    4 - 5 łyżek słodkiej śmietanki
    płatki migdałowe




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto podwójnie chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Miękką margarynę ucieramy do białości, następnie dodajemy po 1 żółtku, a potem porcjami oba cukry i pokruszoną chałwę, cały czas ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy, nie przerywając ucierania (masa będzie bardzo gęsta). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 30x20cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180ºC.
  • Dekorowanie ciasta 2. Gdy ciasto ostygnie, robimy polewę: do garnuszka wkładamy pokruszoną chałwę, wlewamy śmietankę i podgrzewamy całość na małym ogniu, ciągle mieszając, do gładkości. Jeszcze gorącą polewą dekorujemy wierzch ciasta i od razu posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową. Jeśli ciasto wyrośnie z górką, można je wkrótce po upieczeniu obrócić na parę minut wierzchem na dół, górka powinna się wyrównać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować