Ciasto podkarmiane - chlebek watykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w plastikowej misce i odstawiamy przykryte ściereczką na 3 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie zaczynu nie mieszamy! Po 3 dniach zaczynamy podkarmianie.
*1 dzień - do zaczynu dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy)
*2 dzień - wlewamy 250 ml mleka (nie mieszamy)
*3 dzień - dodajemy 320 g mąki (nie mieszamy)
*4 dzień - mieszamy rano, w południe i wieczorem
*5 dzień - dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy)
*6 dzień - pieczemy ciasto.
Ciasto pieczemy w 4 szerszych keksówkach, dlatego zaczyn dzielimy na 4 części. Jabłka i czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki łączymy z 1 częścią zaczynu. Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą szerszej keksówki. Pieczemy w 180*C ok. 45 minut.
Porady
Jest to tzw. "Chlebek Szczęścia", dlatego przed zjedzeniem ciasta, należy pomyśleć życzenie!
Komentarze