Ciasto pod porzeczkową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasto wymyśliłam na szybkości, by nie zmarnować dżemu porzeczkowego !!!

  • 25 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    - 4 jaja
    - 2 szkl. mąki
    - pół margaryny
    - szkl. cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa I
    - budyń waniliowy bądź śmietankowy
    - pół szkl. mleka
    - 1/4 dżemu porzeczkowego
    MasaII < wierzch>
    - bita śmietana fix
    - pół bądź cały słoik dżemu porzeczkowego
    I jeszcze:
    opakowanie krakersów
    opakowanie biszkoptów

Ciasto pod porzeczkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto 1. Biszkopt pieczemy jak zwykle:
    biało ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy zółtka, proszek i margarynę. Pieczemy 25 minut.
    Masa I
    Budyń przygotowujemy wedle przepisu podanego na opakowaniu dodając troszkę mniej mleka niż podano < pół szklanki>.
    Gdy upieczemy biszkopt i ostygnie smarujemy dżemem, układamy krakersy i smarujemy budyniem. Na nim układamy biszkopty raz do góry dnem, raz do góry wierzchem, aż całośc blachy pokryjemy i drugą połowę masy budyniowej wykładamy. Na to układamy krakersy i przygotowujemy MASĘ II.
    Śmietankę ubijamy na sztywno i kolejno ubijając dokładamy powoli dżem i miksujemy na jednolitą masę ;D . Całość wykładamy na krakersy i Gotowe!

Porady

Ponieważ jest to bita śmietana i budyń ciasto należy przed podaniem wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy krakersy nasiąkną ;D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy