Ciasto pod malinową bezą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

To ciasto zaczełąm robić na godzinę przed przyjściem gości. Jedli jeszcze ciepłe i bardzo smakowało.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Beza:
    5 białek
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 budyń o smaku malinowym

    Murzynek:
    5 żółtek
    10 dag margaryny
    12 dag cukru pudru
    18 dag mąki
    5 łyżek śmietany 18%
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto pod malinową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Gdy piana będzie bardzo sztywna i lśniąca wsypać budyń, krótko zmiksować.
  • 2. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany i oleju. Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posypać owocami, a na wierzchu rozsmarować bezę Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 – 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy